sista minuten...

Varför gör man de i sista minuten...

Kl 10 har jag redivisning om två böcker...

Den skriftliga delen har varit klar men nu har jag skrivit ihop vad jag skall säga...
Men de tog ju bara 10 minuter.. så det var ju ingen fara...

Om nån mot förmodan är intresserad av vadjag har läst för böcker så kommer här en del av min recension.


Bok recension


Lära kvinnor chefa män skriven av Barbro Dahlbom-Hall

Utgiven 1996

Barbro Dahlbom-Hall är född år 1941 och har en lång erfarenhet som konsult i chef och ledar frågor. Hon har skrivit sex stycken böcker i ämnet och fått två utmärkelser.

År 2001 fick hon utmärkelsen Årets väckarklocka som är ett litteraturpris som utdelas av Elin Wägner-sällskapet. År 2002 fick Barbro utmärkelsen Årets ledar bok som är ett litterärt pris som årligen utdelas av Kooperativa ledares förbund.


Jag fick aldrig något bra grep om boken, men det kan bero på mina personliga åsikter som jag skriver om längre fram. Klart det finns vissa bitar i boken som är intressant, saker som man aldrig skulle ha tänkt på om man inte läst denna bok.


Rösten retar- Så heter ett kapitel i boken, där det beskrivs att männen störs av kvinnors framförande. Det är alltså rösten som retat dem. Så vi kvinnor ska tänka på att vi inte ska bli för ivriga när vi ska berätta nått för då går våra röster upp i fasett, det orkar inte männen lyssna på (inte vi kvinnor heller). Våra röster kan också gå mot det pipiga håller som också är jobbigt att höra på. Det är viktigt att vi kvinnor läger våran röst lågt, med det menas i rätt läge. Då orkar folk lyssna. Men vi får inte prata för tyst heller som många kvinnor gör för att de är rädda för att låta för dominerande, detta retar inte folk men det blir lätt att ingen lyssnar på oss. Det är lätt att koppla bort en tyst röst.


Det som framkommer i boken är att vi kvinnor vill inte vara för bossiga, inte ta för stor plats och sen är vi rädda för konflikter. Där tror jag personligen att vi kvinnor tar åt oss mer personligt än vad männen gör. Männen skakar av sig det meddans vi kvinnor går och tänker och ältar det under en längre tid.

Jag tror inte att man kan lära sig bli en ledare eller chef genom att läsa en massa böcker om tips utan vissa passar bra i en ledare/chef position medan andra inte alls klarar av det. De om passar bra som det kan säkert utvecklas genom dessa böcker.


Mer gjort och tid över skriven av Anki Bengtsson


Denna bok gav en del tips. Men det var väldigt mycket riktat till chefer som sitter på ett kontor hela dagarna.


Det boken går ut på är den så kallade "Lappen".

Denna "Lappen" är en kom ihåg lista eller som det så fint heter på engelska "To Do List".

Denna lista ska man tänka till när man skriver, sånt du kan göra på en gång ska man inte skriva upp utan gör detta på en gång istället. Din lista skall heller inte innehålla mer än två till tre viktiga saker, för då får du de aldrig gjort utan blir bara fast i din lapp. Du ska lägga upp listen så att det som måste göras först skrivs först, sen gäller det att man har en sådan disciplin att man gör sakerna efter listans ordning också. Annars kan man lika gärna strunta i den. Varför jag skriver att man måste ha disciplin att följa listan är för att boken beskriver hur vi människor oftast gör. Om vi har två uppgifter som vi skall göra den ena uppgiften ska vara klar inom en vecka och den är rolig att göra, den andra uppgiften skall vara klar inom några dagar och är tråkig att göra. Du bör då börja med den uppgiften som skall vara klar inom några dagar men efter ett tag så sitter man bär med roliga uppgiften och vid dagens slut har man uppgiften kvar som skall vara klar snart och man blir stressad. Så gör man "Lappen" för att slippa denna stress så måste man ha en sådan själv disciplin att man följer den.


Andra tips från boken är:

Att man skall stänga av telefonen på förmiddagen för att kunna jobba ostört.

Ta visa möten över en lunch för att spara så mycket tid som möjligt.

Avsluta på började projekt, så de inte blir liggande halv färdiga.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0